INSTRUKTÖRER

En välkomnande och familjär klubb


OM JÄRNA KARATE

Vi tränar traditionell Karate Shitoryu. En av de äldsta karatestilarna som finns i dag och lämpar sig för alla åldrar.


Vi tränar en traditionell Japansk Karate, Shitoryu SanShin Kan. Vi tränar den hela formen av arten Karate.


Instruktörerna har funnits i Järna från 2012.

Vi är medlemmar och ingår i Sanshin kan International, och vi har sammarbete och regelbundet utbyte med framstående Japanska organisationer:

  • Martial arts Kaneta Japan
  • Renseikai Osaka Japan


Sverige: Stockholm, Södermalm, Vällingby, Örebro, Järna och Pajala.

Internationellt: USA, Afrika, Frankrike, Israel, Indien, Sydafrika och ett flertal andra länder.

Sanshin-Kan är ett namn som vårdar rötterna och källorna. Läromästarna Kanryu Hiagonna, Ankoh Itosu och Choki Motobu är våra inspirationskällor.

ORGANISATIONEN SANSHINKAN

Stilen vi utövar heter Shito-ryu, grenen grundar sig på bl.a. Motobus arv. Stilgrenens skapare och grundare, Kaisho (Stormästare) Tamas Weber, har sen 50-talet tränat med flertalet av 1900-talets stora mästare inom karate och har genom denna träning en unik kunskap inom traditionell karate.

Typiskt för stilen är höga ställningar, korta rörelser i blockeringarna samt snabba raka attacker. Träningen passar till såväl motion, som självförsvar samt träning inriktad mot tävling.

Motobu behärskade dåtidens tre grundriktningar i karate (Tomari-Te = öppna handtekniker, Shuri-Te = snabb explosiv samt Naha-Te = tyngdpunkt på andningsteknik.) Motobu startade alldrig någon formell skola . Han reste runt och lärde ut sina tekniker som blev kända som Motobus väg eller Motobu-Ha. Han var vida känd för sin överlägsna fighting teknik. Vid 50 års ålder besegrade han en tidigare obesegrad boxare.


Ankoh Itosu introducerade Karate konsten i Okinawas skolor år 1903. Därigenom blev träning av Karate tillgängligt även för allmänheten. Innan dess hade Karate-dojorna varit i det närmaste hemliga med begränsat medlemskap. Vid 75 års ålder besegrade Itosu en japansk Jiujitsu expert vid en offentlig kamp. Därigenom bevisades att Okinawas kampkonst var vida överlägsen.

Itosus arv är hans satsning på utövningen av Kata som ett medel för människan att uppnå en fullständig andlig kontroll över sin kropp så att utveckling kan äga rum.

"För Ankoh Itosu var Karate ett sätt att leva"


Kata, sade han, är det bästa sättet att uppnå sinneskontroll, mobilisering, behärskning av andningen, lugnande av sinnet samt koncentration. Ankoh Itosu ansåg att man genom Karateträningen kunde kanalisera aggressioner och återupptäcka sin kropp. För honom var Karate ett sätt att leva, ett medel att skapa inre säkerhet och uppnå frihet från fruktan. Således en metod att dana karaktären och inte en metod för att vinna strid eller ära.

En av "Bushi" Matsumuras berömda arvtagare är Hiagonna Kanryu som föddes i Naka år 1845. Hiagonna tillbringade många år i Kina och är känd för att ha infört en fulländad "Sashin" ställning. En av hans mest kända elever är Miyagi Chojin, grundare till Goju-Ryu stilen.

År 1887 föddes en man vid namn Kenwa Mabuni på Okinawa, han var liten och vek som barn och sattes därför i träning hos en på den tiden känd karate mästare vid namn Anko ltosu som var mästare inom Shuri-te karate. Mabuni var den sjuttonde generationen i en känd samurajfamilj på Okinawa och var mycket stolt över sitt ursprung.

Mabuni tränade hårt och blev mer och mer intresserad av karate konsten. En av Mabunis klasskamrater, Chojun Miyagi, tränade karate för en annan känd mästare Kanryo Higaonna av Naha-te skolan. Miyagi introducerade Mabuni för Higaonna som började undervisa Mabuni inom sin stil. Efter många års hård träning blev Mabuni erkänd som mästare inom både Shuri-te och Naha-te, något som då aldrig hade hänt förr.